Yhteystiedot

Ulla Lampinen
Pyykkitie 10 A
28330 Pori
p.040-5245 840
ulla.lampinen@pp1.inet.fi

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:24821 kpl
Share |

  

Opinnäytetyönä pelikortit

 

Monivuotisten kalligrafiaopintojeni eri vaiheissa ajatukseni ovat kulkeutuneet pelikorttien merkkien maailmaan. Minua on viehättänyt se monitasoinen symboliikka, mikä pelikortteihin liittyy ja näen merkkien pysyvyydessä jotain samaa ikiaikaisuutta kuin kirjaimissakin.

Hyvin monet ihmiset eri maissa ovat tunteneet pelikortit vuosisatoja, tuntee ne tänään ja tulevat tuntemaan tulevaisuudessa. Ihmiset eripuolilla maailmaa tuntevat saman symboliikan, pelaavat samoja pelejä ja kortit ohjaavat monien elämää. 

Suunnittelemieni korttien symboliikkaa olen lähestynyt siitä lähtökohdasta, että maita on neljä niin kuin vuodenaikojakin – kevät, kesä, syksy ja talvi. Vuodenajoilla on oma värimaailmansa ja värien perustana käytin 12-osaista perusväriympyrää. Jokaisessa maassa on 13 korttia: ässä, numerokortit 2 – 10 ja kuvakortit 3 kpl.

Kortteja on yhteensä 52 niin kuin viikkoja meidän kalenterissamme ja korttien numeroiden yhteenlaskettu tulos on 364, yhtä vähemmän kuin vuodessamme on päiviä. Pelikorttien vuosi alkaa ruutuässästä ja sen viikkonumero on se, joka osuu maaliskuun 1. ja 7. päivän ajankohtaan eli viikko 10. Maiden sisällä viikkojärjestys on ässä ja tämän jälkeen 2:sta kuninkaaseen.

Maiden järjestys on ruutu, risti, hertta ja pata. Viikkonumeron olen kirjoittanut jokaiseen korttiin.Vuodenajalle tyypillisen värin lisäksi halusin kortteihin näkyviin yleisesti tunnetut vuodenaikojen symbolit, sekä jokaisen vuodenajan omat elementit: ilma, tuli, vesi ja maa. Korttien taustassa halusin näyttää vuodenkierron ja jatkuvuuden vuodesta toiseen kortissa kiertävällä Hannunvaakuna symbolilla, jossa vuodenaikojen värit sulautuvat toisiinsa ja tämän symbolin ikiaikaisuus soveltuu mielestäni hyvin korttien maiden perinteisiin kuvioihin.

 

Pelikorttipakkaukset

pelikorttipakkaukset.jpg

 
  Pelikortit
 

pelikortit.jpg 

 

Korttien vuodenajat 

korttien_vuodenajat.jpg 


Kortin taustakortin_tausta.jpg